Hrášková krémová polievka
By NELKAFOOD
Kto má rád hrášok? Ruka hore! Keď som bola dieťa zbieral sa hrášok vo veľkom a potom sme všetci na dvore u mojej babky zasadli a tento hrášok lúpali. (Robila sa zásoba do mrazničky na zimu). Dnes už takto hrášok nepripravujeme, no popravde až teraz si uvedomujem a spätne vybavujem tie pocity a okamihy, ktoré sme zažívali práve pri tejto činnosti. A presne tie okamihy mi teraz v dospelosti chýbajú.
„Verím, že pocity radosti a šťastia sa vrátia a doprajem si viac času s rodinou práve pri tejto polievke.“
Prísady:
- 3 plátky slaniny
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300ng mrazeného hrášku
- 1 zemiak
- 1 kávová lyžička paprikovej pasty
- 300-400 ml vývaru
- 100 ml mlieka
- 100 g tvrdého syra (použila som chedar)
- pažítka
Postup:
Na olivovom oleji opečieme na prúžky nakrájanú slaninu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájaný zemiak. Necháme opiecť a pridáme paprikovú pastu. S tou treba podľa chuti, keďže ja mám momentálne štipľavú, tak som použila trošku menej. Pridáme hrášok, podlejeme vývarom a pod pokrievkou varíme, až kým všetko zmäkne. Na záver pridáme mlieko, nastrúhaný syr a všetko spolu rozmixujme ponorným mixérom do hladkej krémovej konzistencie. Tu si môžeme upraviť podľa požadovanej chuti pridaním vývaru. Servírujeme a podávame spolu s pažítkou a dobrým domácim chlebíkom. Dobrú chuť Vaša Nela.