Cícer
By NELKAFOOD
Určite poznáte ten pocit, keď si chcete dopriať lahodné a výdatné jedlo. Tento krém vznikol potom, čo som dostala pozvanie do Telerána. A podľa toho ako rýchlo zmizol zo sporáka, tak im asi chutil. Neviem či to bolo vínom, alebo samotným cícerom no zaprášilo sa po ňom a mne zostal iba prázdny hrniec. A ako to už býva, aby som Vám spísala recept musela som polievku uvariť ešte raz, aby som mohla spísať všetky potrebné ingrediencie a aby sa podaril aj doma vám. Takže šup namočiť cícer, aby sme sa mohli spolu pustiť do prípravy tejto lahôdky.
„A dám vám tip. Namočte si cíceru viac a zo zbytku pripravte humus. Máte razom hotové dve jedlá z jednej suroviny.“
Prísady:
- 250g sušeného cíceru
- 2 l vody
- 1 kávová lyžička jedlej sódy
- 1 kávová lyžička soli
- 1 liter vývaru
- 100 ml bieleho vína
- 1 polievková lyžica masla
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Deň pred prípravou si namočím sušený cícer vo vode, v ktorej rozmiešam jedlú sódu. Pri izbovej teplote nechám stáť najlepšie 24 hodín. Následne vodu zlejem a dám dom čistej osolenej vody variť do mäkka, trvá to približne hodinu a pól. Uvarený cícer zlejem, ale vodu v ktorej sa varil si odložím bokom. V hrnci nechám rozpustiť maslo a pridám nadrobno nakrájanú šalotku spolu s cesnakom a nakoniec pridám uvarený cícer. Nechám opiecť a zalejem bielym vínom. Počkám kým sa odparí alkohol a zalejem vývarom. Nechám celé povariť 10 minút a následne ponorným mixérom rozmixujem do hladkej krémovej konzistencie. Zjemním smotanou a ak je konzistencia príliš hustá na zriedenie použijem vodu v ktorej sa varil cícer. Ochutím soľou, korením a podávam. Dobrú chuť. Zaujala vás táto polievka? Tak si rozhodne musíte prečítať recept na prípravu domáceho vývaru.